Gelijkstroom en wisselstroom
Bij gelijkstroom is de richting van de stroom constant. Batterijen, zonnepanelen, brandstofcellen en bv loodaccu’s zijn voorbeelden van spanningsbronnen die gelijkstroom leveren. Echter, de elektriciteitsdistributie voor huishoudens vindt plaats via wisselstroom van 50Hz. Dit betekent dat de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, omgezet moet worden naar wisselstroom. De omvormer die bij het systeem geleverd wordt, zorgt voor deze omzetting.
Wp, kWp en kWh?
Wp staat voor ‘Watt piek’. Het Wattpiekvermogen op een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder laboratorium omstandigheden afgeeft. D.w.z. bij een instraling van 1000 Watt per m2 en een temperatuur van 25 gr Celsius.
kWp staat voor ‘Kilowatt piek’. 1 kWp = 1000 Wp.
kWh staat voor ‘kiloWattuur’. 1 kWh = 1000 Wh. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1 kW. Een voorbeeld: op uw waterkoker staat een plaatje met “1200 Watt”. D.w.z. als de waterkoker 60 minuten aanstaat heeft deze 1,2 kWh verbruikt. De waterkoker doet er bv 10 minuten over om een hoeveelheid water te koken. Er is dan 1200 / (60 min/10 min) = 200 Wh energie verbruikt, ca 5 eurocent. Uw energiebedrijf rekent de verbruikte elektriciteit in de eenheid kWh met u af.
PV (Photo-Voltaic)
De term “Photo-Voltaic” komt van een Grieks woord voor licht (in Latijns schrift: fos), en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta, naar wie de eenheid Volt is genoemd. Het betekent letterlijk: licht en elektriciteit. Een PV-cel is de bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Een aantal van deze cellen, vaak een veelvoud van 12, worden in een paneel gemonteerd dat dan de naam PV-paneel (Photo-Voltaic) krijgt.